Știți momentul acela când ați vrea să faceți ceva, dar nu știți ce? Momentul acela când sunteți evaluați și nu îndrăzniți să reacționați?

Ca student, sunt momente în care îți dorești pur și simplu să-i mulțumești profei/ului pentru ceea ce a reușit să te învețe, pentru felul în care îți predă, pentru nota primită, pentru felul în care te simți la cursurile respective, pentru felul în care îți deschide mintea. Mi s-a întâmplat de multe ori să vreau asta. Să vreau pur și simplu să mulțumesc. Și nu am putut.

De ce? Pentru că există frica asta iritantă și necontrolată de reacții. Privirea aceea suspectă a profei/ului nu se uită așa ușor. Așa că preferi să nu o provoci. 😛 De ce să riști să te faci de rușine, să fii respins sau pedepsit (deci luat la ochi) sau să fii înțeles greșit, când poți să taci. Nu vrei să iriți sau să fii perceput greșit. Poate că profesorii nu sunt obișnuiți. Dar de ce nu sunt obișnuiți? Pentru că noi nu spunem nimic.

Ne ferim să facem asta pentru ca să nu devenim ținte. De nici un fel. Evităm laudele ca să nu gâdilăm orgolii. Nici plăcut, nici enervant. Fără să vrem, ele ar putea duce cu gândul  la cereri… Bine, știm deja că sunt unii care o fac din plin, dar nu doar din motivul de a mulțumi. Deci asta e în mintea noastră de student. De aceea, dragi profesori, chiar dacă vrem, nu vă putem oferi mulțumiri. Iar dacă de mulțumit e greu, de revoltă mai bine nu vă mai spun…

Dar să vă spun altceva. Pentru prima dată, în aproape 4 ani de Facultate, am putut să retrăiesc toate aceste stări de revoltă și dorință de a mulțumi, pentru că am primit să completez fișa de evaluare a profesorilor. Nu a fost ușor, dar a fost atât de satisfăcător. Și nu am fost nici subiectivă, nici părtinitoare. Am fost doar imparțială și corectă. Se spune că ceea ce dai aia primești. Așa că ce mi s-a dat aia am dat. Și nu mă refer aici numai la note, ci la ce cunoștințe, atitudini și comportamente mi „s-au dat“ la ore. Și chiar dacă sunt anonime și itemii aleși nu m-au încântat, am apreciat faptul că mi s-a îndeplinit un drept. Astfel, am putut să și mulțumesc indirect sau numai să bifez ceea ce nu îmi place și observ.

Nu știu dacă se va uita cineva peste ele, dar nu ratați momentul să le completați. E pur și simplu revitalizant.

Ți-a plăcut articolul? Fii generos și împarte-l cu prietenii.

Despre autor

2 Comments

  1. Și eu am fost nerăbdătoare să-i evaluez pe profesorii noștri dragi 😀

ADAUGĂ UN COMENTARIU

Close