Ignoră-l. Te-ai gândit vreodată cum ar fi să sari peste o zi normală din calendar şi să trăieşti o zi diferită, să-ţi construieşti o realitate ireală exact aşa cum ţi-ai imagina doar tu? Sau cum ar fi să poţi trăi pentru câteva minute prin simţurile altcuiva?

Mă întrebam, probabil la fel ca şi tine, dacă e posibil şi mi-am dat seama că este, la teatru. Acel spaţiu în care realitatea este înţeleasă altfel, unde timpul stă în loc. Teatrul este unul dintre puţinele locuri care mai ascunde, în spatele cortinei prăfuite, a măştilor şi a aplauzelor, mister şi fantezie.

Să-ţi petreci timpul liber la teatru ar putea părea banal pentru unii, însă în prezentul online în care ne manifestăm acesta pare depăşit, învechit, îmbătrânit. Dar teatrul este viu, este diferit, este „în direct“. Poţi vibra odată cu personajele, poţi fi „contemporan“ cu ele, cu acţiunea, poţi simţi muzica, ritmul, suspansul, pasiunea, răzvrătirea personajelor, nedumerirea spectatorului de lângă tine, participând astfel la un alt spectacol, al reacţiilor celor din jur.

Aceasta este de fapt lumea nevăzută din spatele spectacolului, aceea de a-ţi cunoaşte simţurile, de a te lăsa modelat şi, de ce nu, de a te descoperi, regăsi. Desigur, să zâmbeşti, dar şi să te eliberezi de prezent, să îţi întăreşti convingeri sau să îţi manifeşti spiritul critic.

Pare siropos sau plicticos, şi nu spun că la Cinema 3D nu e frumos, dar ai fost curios să afli cam câtă pasiune şi muncă depune un actor pentru a interpreta un rol, câte frământări interioare şi prin câte transformări trece pentru a te putea impresiona? Ai înţeles cum poate un om să intre în pielea atâtor personaje, ce îl inspiră şi cum reuşeşte, pe lângă talent? Te-ai întrebat câte fantasme ale pieselor de teatru veghează încă în acea sală de spectacol şi câţi spectatori au stat poate chiar pe scaunul pe care ai stat şi tu? 

Animă-ţi mintea şi sufletul cu lucruri utile şi plăcute. Nu spune nimeni că trebuie să îţi placă teatrul, dar dacă n-ai fost niciodată sau nu îndrăzneşti să mai revii, iată câteva sugestii care poate te vor face să te răzgândeşti:

 

 • Alege piese care crezi că îţi vor plăcea, cere recomandări de la prieteni, profesori sau rude;
 • Alungă gândurile personale şi fii prezent cu spiritul şi mintea trează în sală;
 • Trăieşte experienţe odată cu personajele;
 • Dezvoltă-ţi creativitatea şi joacă-te cu imaginaţia odată cu actorii de pe scenă;
 • Bucură-te odată cu personajele, plângi, susţine-le prin aplauze, învaţă de la ele;
 • Evadează într-o altă lume, călătoreşte în spaţiu şi timp;
 • Lasă-te purtat de val şi retrăieşte momente personale prin intermediul poveştii prezentate;
 • Încearcă să pătrunzi şi în culise, descoperă actorii, regizorul;
 • Analizează-ţi reacţiile şi efectele pe care spectacolul le-a avut asupra ta;
 • Iar dacă ţi-a plăcut, revino! 

* Textul, cu mici modificări, m-a susținut să devin stagiară a Departamentului MEDIA (Marketing Educaţional, Evenimente şi Imagine Academică) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) Iaşi. Așa că mă puteți „citi“ și pe 360.uaic.ro.

Ți-a plăcut articolul? Fii generos și împarte-l cu prietenii.

Despre autor

8 Comments

 1. Mie mi-a plăcut foarte mult articolul! Așa că o să revin cu mare plăcere aici. :*

 2. cu siguranța o sa te citesc și aici și pe 360.uaic.ro :-*

 3. Am avut ocazia sa-l citesc inainte sa fie aici, am ocazia sa-l citesc aici si pe 360 si o sa-l mai citesc de cate ori este necesar ca sa nu uit cat de important este sa iti petreci timpul liber in locuri care te fac sa uti un pic de realitate:P sau sa te gandesti la ea:D

ADAUGĂ UN COMENTARIU

Close